Smaki

Greckie przepisy - dania główne, przekąski, sałatki, desery

Miejsca

Rodos, Kos, Kreta, Korfu

Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

poniedziałek, 23 września 2013

Tzatziki

Najsłynniejsza grecka pasta czosnkowa. Idealny dodatek do mięs i przekąsek.

Składniki:
1 i 1/2 filiżanki jogurt naturalnego
2 średnie ogórki
4-6 dużych ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
ocet, sól



Obranego ogórka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Odstawiamy, solimy i pozostawiamy na parę minut, a później mocno odciskamy. Dodajemy posiekany czosnek, ocet, jogurt i mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze raz mieszamy.

piątek, 20 września 2013

Avolgemono

Tradycyjna zupa grecka, doceniania przez smakoszy z całego świata. Idealna na letnie dni i romantyczne wieczory.

6 szklanek bulionu drobiowego
2/3 szklanki białego ryżu
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
2 duże jajka
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu



Przygotowanie

Do zagotowanego bulionu dodaj ryż i gotuj około 20 min, do czasu aż ryż nie zmięknie. Do ubitych na pianę jajek dodaj sok z cytryny oraz 2 szklanki zagotowanego bulionu, cały czas nie przerywając ubijania.
Garnek z bulionem zdejmij z ognia i po minucie dodaje do niego ubitą masę jajeczno-cytrynową. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj ciepłą lub schłodzoną.

czwartek, 19 września 2013

Konstantinos Galanos - Tha Parakalas

Konstantinos Galanos urodził się w Salonikach w dniu 13.07.84. Chociaż jego rodzina nie ma nic wspólnego z muzyką i śpiewem , to on w wieku 10 lat zaczął naukę gry na buzuki , a później sam na gitarze i fortepianie. W wieku 10 lat uczestniczył w przedstawieniu Alice Vouyiouklaki, gdzie grał w " The Sound of Music " To był jego pierwszy kontakt z publicznością . 
W późniejszych latach pracował jako gitarzysta w nocnym klubie w Salonikach. Od października 2007 do lutego 2012 wydał trzy albumy. 
Publikujemy dziś jego utwór "Tha Parakalas" (tha parakalas znaczy po grecku błagam). To fajny i melodyjny kawałek.




Rodos - samochodem po wyspie - część 2

Publikujemy następne zdjęcia z samochodowej wycieczki po Rodos. Tak jak pisałem wcześniej, na Rodos byliśmy pod koniec października. Mimo, że to już była astronomiczna jesień, pogoda była rewelacyjna.
Rodos o tej porze roku ma fajny klimat. Nie ma tłumów turystów, woda w morzu jest bardzo ciepła, a ceny w sklepach i hotelach dużo niższe niż w środku lata. 


Zwróćcie uwagę na kartkę przyklejoną plastrami. To rejestracja. Nie wiem dlaczego samochód, który pożyczyliśmy normalnej rejestracji ani z przodu, ani z tyłu nie miał. Była tylko sama przyklejona karta z numerami rejestracyjnymi. W Polsce taki stan rzeczy nie jest oczywiście możliwy. Spróbujcie pojechać z przyklejoną kartką, zamiast tablic rejestracyjnych. Z pewnością jazda może się skończyć na spotkaniu z dzielnym panem policjantem. W Grecji mimo, że mijaliśmy wiele razy patrole policji, nikt nawet na nas nie zwrócił uwagi.


























wtorek, 17 września 2013

Nigma - Aformes

Nie samym jedzeniem człowiek żyje. 
Ostatnio dużo buszuje w sieci w poszukiwaniu greckich wykonawców. Specjalnie dla Was znalazłem kawałek zespołu Nigma - Aformes. Ten grecki zespół, założony w 2007 roku wykonuje mieszankę muzyki RNB, hip-hop i reggaeton. 
Teledysk do utworu Aformes został nakręcony w roku 2011 na wyspie Korfu. Ogólnie fajnie się ogląda i miło słucha. Jest żywiołowo i kolorowo. 


poniedziałek, 16 września 2013

Placek oliwny

Niezwykle prosty do przygotowania. Aromatyczne, wilgotne i bardzo, bardzo greckie.  

Składniki:
1 i 1/2 szklanki oliwy
1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 i 1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki koniaku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startych goździków
1/2 filiżanki orzechów włoskich
1/2 filiżanki rodzynek
65 dkg mąki (5 i 1/2 filiżanki)
ziarno sezamowe, oliwa lub masło roślinne do smarowania formy



Oliwę mieszamy z sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy sodę rozpuszczoną w whisky (ja whisky zastąpiłem rumem), mieszamy. Dodajemy cynamon, goździki i ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy rodzynki oraz orzechy. Wszystko miksujemy. Średniej wielkości formę smarujemy oliwą (lub masłem roślinnym) i wlewamy do niej ciasto. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze około 180 stopni.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli. 

sobota, 14 września 2013

Pieczone warzywa

Zdrowe danie idealne dla wszystkich miłośników warzyw. Wszystkie poniższe produkty łatwo znajdziemy w Polsce.

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 kg średnich kabaczków lub cukinii
1/2 kg dojrzałych pomidorów
6 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
1 i 1/2 filiżanki oliwy
sól, pieprz




Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Kabaczki lub cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry. 
W średniej wielkości brytfance układamy kabaczki, polewamy częścią przetartych pomidorów, solimy, dodajemy pieprz, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek.
Na kabaczkach rozkładamy ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, natką pietruszki i polewamy przetartymi pomidorami. Na wierzch dajemy resztę kabaczków wymieszanych z ziemniakami, posypujemy przyprawami i polewamy resztą przetartych pomidorów oraz oliwą.
Dolewamy 2-3 filiżanki wody, pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godzinę.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.

Baklawa

Uwaga!! Te ciasto uzależnia. Jest kuszące i słodkie.

Składniki:

1 kg ciasta francuskiego
1 kg drobno posiekanych migdałów
40 dkg masła
2 łyżeczki cynamonu
goździki

Do syropu:
2 kg cukru
6 szklanek wody
wanilia
sok z cytryny

Baklawa


Migdały mieszamy z cynamonem. Masło topimy, smarujemy nim trzy warstwy ciasta, układając go w formie. Czwartą i następne warstwy smarujmy masłem i migdałami zmieszanymi z cynamonem. Nadzienie migdałowe musimy tak podzielić, żeby cztery górne warstwy ciasta zostały posmarowane tylko masłem (tak jak dolne).
Wierzchnią warstwę obficie smarujemy masłem i nakrajamy delikatnie ciasto w małe romby. W każdym takim rombie zatapiamy jednego goździka. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku 60 minut. 
Wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią gotujemy około 10 minut, ciągle mieszając. Tak przygotowanym, letnim syropem, polewamy przestudzone ciasto.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.

Edward Maya & Vika Jigulina - Stereo Love na Mykonos

Bardzo lubię ten kawałek. Oddaje on całe piękno Grecji. Kręte, wąskie ulice, białe domy, niebieskie okiennice i wspaniałe błękitne morze.



Rodos - samochodem po wyspie

Jazda samochodem po Rodos, to prawdziwa przyjemność. Mimo typowo górskiego terenu, mimo wielu serpentyn i wzniesień, drogi są równe i bezpieczne.
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że nie warto żałować ani jednego grosza na paliwo i wypożyczenie auta. 
Prawda jest taka, że żadne biuro podróży nie zaoferuje wam takiej wycieczki, jak sami sobie zorganizujemy, wypożyczając samochód.
Poniżej fotorelacja z naszej wycieczki po wschodniej części wyspy. Większość poniższych zdjęć powstała w czasie jazdy autem lub podczas krótkich przystanków.
Ponieważ Rodos nie jest dużą wyspą, samochodem przejedziecie ją w 1 dzień. My polecamy jednak by wypożyczyć samochód na 2-3 dni. Jeden dzień przeznaczycie na zachodnią część wyspy, drugi na wschodnią, a w trzeci pojeździe na którąś z fajnych plaż, na której będziecie mogli totalnie wypocząć i zapomnieć o otaczającym nas świecie. 



















Dłuższy postój koniecznie musicie zrobić w miasteczku Lindos. Te urocze miasteczko, liczące około 700 stałych mieszkańców, urzeknie Was od pierwszego widzenia.