Czy gołąbki muszą być tylko z kapusty? Nie ! Te greckie, zawijane w liście winogron są również pyszne.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub drobiowe)
25 większych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1/2 filiżanki orzeszków piniowych
1 drobno posiekana cebula
1/2 filiżanki masła
2 łyżki suszonej mięty
Sok z dwóch cytryn
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Świeże liście z winogron, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Nasolić, odstawić na 3 minuty i dobrze wycisnąć. Mielone mięso wymieszać z cebulą, pieprzem, ryżem, natką pietruszki, orzeszkami piniowymi oraz z miętą.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy każdy tak jak tradycyjne gołąbki.
Układamy w rondlu, dodajemy masło i wodę, tak by je przykryła. Obciążamy żaroodpornym talerzem, żeby się nie rozwinęły podczas duszenia. Dusimy około 40 minut na średnim ogniu. Podajemy ciepłe, polane sokiem z cytryny.
Blog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.
Pages - Menu
▼
poniedziałek, 6 października 2014
piątek, 3 października 2014
Youvetsi - grecki gulasz wołowy z makaronem
Dziś publikujemy pierwsze danie z 2 części listy 20 najpopularniejszych greckich przepiswów. Youvetsi - tradycyjny grecki gulasz, wykonany z jagnięciny lub wołowiny. Prosty, sycący i idealny na jesienne i zimowe dni.
Składniki:
1 kg wołowiny (lub jagnięciny)
5 dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew
1/2 filiżanki oliwy lub masła
1/2 kg drobnego makaronu
starty ser żółty (najlepiej graviera)
pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozporcjowaną wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pieprz, starte pomidory i marchew, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę. Podlewamy oliwą, wodą i pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż mięso będzie miękkie. Gdy już będzie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie. Solimy. Pieczemy jeszcze chwilę w średnio gorącym piekarniku do czasu aż makaron będzie miękki. Podajemy posypane startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z greckim winem wytrawnym :)
Składniki:
1 kg wołowiny (lub jagnięciny)
5 dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew
1/2 filiżanki oliwy lub masła
1/2 kg drobnego makaronu
starty ser żółty (najlepiej graviera)
pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozporcjowaną wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pieprz, starte pomidory i marchew, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę. Podlewamy oliwą, wodą i pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż mięso będzie miękkie. Gdy już będzie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie. Solimy. Pieczemy jeszcze chwilę w średnio gorącym piekarniku do czasu aż makaron będzie miękki. Podajemy posypane startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z greckim winem wytrawnym :)

