Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

czwartek, 24 października 2013

Pastisio

Składniki:

1 kg grubego makaronu (rurki lub wstążki)
1 kg mięsa mielonego (najlepiej baranina)
2 duże drobno posiekane cebule
2 filiżanki przetartych pomidorów
1/2 filiżanki oliwy
1/2 filiżanki masła (do makaronu)
10 filiżanek mleka
1 filiżanka masła
8 jajek
3 filiżanki tartego zółtego sera
sól i pieprz

pastisio

Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, przetarte pomidory, trochę wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż odparuje sos.
W międzyczasie gotujemy makaron. Połowę odcedzonego makaronu układamy w brytfance, posypujemy startym serem i równomiernie rozkładamy podsmażone mięso.
Na mięso rozkładamy resztę makaronu, znów posypujemy serem i polewamy roztopionym masłem.
Robimy sos beszamelowy - masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę i smażymy przez kilka minut. Ciągle mieszając dodajemy podgrzane masło. Sos musi uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy starty ser oraz sól. Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy, ciągle mieszając rozkłócone jajka.
Gotowy sos przekładamy do brytfanki  z mięsem i makaronem, posypujemy serem.
Pieczemy 30-40 min, do czasu aż sos beszamelowy nabierze koloru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz