Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

piątek, 13 września 2013

Mussaka

Publikujemy szczegółowy przepis na najbardziej znaną grecką potrawę. Tego dania nie może zabraknąć na żadnej greckiej imprezie.

Składniki:

2 kg dużych okrągłych bakłażanów
1 kg mielonego mięsa
1/2 filiżanki oliwy
2 duże cebule
5 dojrzałych pomidorów
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
starty żółty ser
olej do smażenia
2-3 porcje sosu beszamelowego



Bakłażany obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obficie solimy i zostawiamy w misce cedzakowej na pół godziny. Mięso mielone smażymy z cebulą na oleju, gasimy go winem. Dodajemy przetarte wcześniej pomidory, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu dopóki sos nie odparuje. Odsączone bakłażany smażymy na oleju.
Układamy połowę bakłażanów w brytfance, posypujemy startym serem, przekładamy połową mięsa mielonego, przykrywamy resztą bakłażanów, posypujemy startym serem i układamy resztę mięsa. Na wierzch dajemy grubą warstwę wcześniej przygotowanego sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w gorącym piekarniku dopóki wierzch sosu nie zrumieni się na złoty kolor. 

Inne warianty: Dół mussaki możemy wyłożyć ziemniakami, cukinią lub kabaczkami.

przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli

0 komentarze:

Prześlij komentarz