Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żył. / Autor: Sokrates
Dziś prezentujemy nasz autorski przepis na zapiekaną cukinię. Inspirowany kuchnią z wysp greckich i wieczną tęsknotą za latem. Idealny na niedzielny obiad.
Składniki:
2 średnie cukinie lub bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
6-8 dużych pomidorów
kapary
zielone oliwki
oliwa
starty ser żółty
1 duża cebula
czosnek
sól, pieprz
Umyte cukinie kroimy wzdłuż na dwie równe części. Łyżką lub widelcem wydrążamy środek cukinii, pozostawiając około pół centymetra miąższu.
Wydrążona cukinia |
Posiekaną cebulę smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, sparzone, posiekane pomidory, czosnek, kapary oraz oliwki. Smażymy wszystko do czasu aż mięso się zarumieni. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Smażymy mięso, dodajemy pomidory |
Posypujemy startym serem spód wydrążonych cukinii, faszerujemy usmażonym sosem. Na końcu wszystko posypujemy raz jeszcze startym serem.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż cukinia i mięso będą miękkie. Serwujemy z lampką dobrego greckiego wina.
Autor przepisu - Karolina Dziewulska
0 komentarze:
Prześlij komentarz