Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

niedziela, 1 września 2013

Zapiekana cukinia

Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żył. / Autor: Sokrates


Dziś prezentujemy nasz autorski przepis na zapiekaną cukinię. Inspirowany kuchnią z wysp greckich i wieczną tęsknotą za latem. Idealny na niedzielny obiad. 


Składniki:

2 średnie cukinie lub bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
6-8 dużych pomidorów
kapary
zielone oliwki
oliwa
starty ser żółty
1 duża cebula
czosnek
sól, pieprz

Umyte cukinie kroimy wzdłuż na dwie równe części. Łyżką lub widelcem wydrążamy środek cukinii, pozostawiając około pół centymetra miąższu. 

Wydrążona cukinia

Posiekaną cebulę smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, sparzone, posiekane pomidory, czosnek, kapary oraz oliwki. Smażymy wszystko do czasu aż mięso się zarumieni. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Smażymy mięso, dodajemy pomidory

Posypujemy startym serem spód wydrążonych cukinii, faszerujemy usmażonym sosem. Na końcu wszystko posypujemy raz jeszcze startym serem. 


Pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż cukinia i mięso będą miękkie. Serwujemy z lampką dobrego greckiego wina.


Autor przepisu - Karolina Dziewulska


0 komentarze:

Prześlij komentarz