Zdrowe danie idealne dla wszystkich miłośników warzyw. Wszystkie poniższe produkty łatwo znajdziemy w Polsce.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg średnich kabaczków lub cukinii
1/2 kg dojrzałych pomidorów
6 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
1 i 1/2 filiżanki oliwy
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Kabaczki lub cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry.
W średniej wielkości brytfance układamy kabaczki, polewamy częścią przetartych pomidorów, solimy, dodajemy pieprz, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek.
Na kabaczkach rozkładamy ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, natką pietruszki i polewamy przetartymi pomidorami. Na wierzch dajemy resztę kabaczków wymieszanych z ziemniakami, posypujemy przyprawami i polewamy resztą przetartych pomidorów oraz oliwą.
Dolewamy 2-3 filiżanki wody, pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godzinę.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.
0 komentarze:
Prześlij komentarz