Pyszne greckie sery zatopione w trójkącie z ciasta filo.
Składniki:
25 dkg sera feta
1/2 kg ciasta francuskiego
1 filiżanka tartego sera żółtego (kefalograwiera lub innego)
1 filiżanka masła
2 jajka
drobno posiekana natka z pietruszki, pieprz
Trójkąty serowe |
Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy starty żółty ser, pokrojoną drobno natkę pietruszki, rozbite jajka, pieprz i mieszamy. Ciasto kroimy w paski o szerokości 6 cm, przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.
Stopionym masłem smarujemy każdy pasek ciasta i nakładamy z jednej strony łyżeczkę farszu. Zawijamy pierożek aż do uzyskania trójkątnego kształtu.
Foremkę smarujemy masłem, układamy gotowe trójkąciki i pieczemy w średnio gorącym piekarniku prze około 15 minut.
przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli
Fajne przepisy
OdpowiedzUsuńGenialny przepis :)
OdpowiedzUsuń