Niezwykle prosty do przygotowania. Aromatyczne, wilgotne i bardzo, bardzo greckie.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki oliwy
1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 i 1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki koniaku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startych goździków
1/2 filiżanki orzechów włoskich
1/2 filiżanki rodzynek
65 dkg mąki (5 i 1/2 filiżanki)
Oliwę mieszamy z sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy sodę rozpuszczoną w whisky (ja whisky zastąpiłem rumem), mieszamy. Dodajemy cynamon, goździki i ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy rodzynki oraz orzechy. Wszystko miksujemy. Średniej wielkości formę smarujemy oliwą (lub masłem roślinnym) i wlewamy do niej ciasto. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.
0 komentarze:
Prześlij komentarz