Czy gołąbki muszą być tylko z kapusty? Nie ! Te greckie, zawijane w liście winogron są również pyszne.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub drobiowe)
25 większych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1/2 filiżanki orzeszków piniowych
1 drobno posiekana cebula
1/2 filiżanki masła
2 łyżki suszonej mięty
Sok z dwóch cytryn
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Świeże liście z winogron, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Nasolić, odstawić na 3 minuty i dobrze wycisnąć. Mielone mięso wymieszać z cebulą, pieprzem, ryżem, natką pietruszki, orzeszkami piniowymi oraz z miętą.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy każdy tak jak tradycyjne gołąbki.
Układamy w rondlu, dodajemy masło i wodę, tak by je przykryła. Obciążamy żaroodpornym talerzem, żeby się nie rozwinęły podczas duszenia. Dusimy około 40 minut na średnim ogniu. Podajemy ciepłe, polane sokiem z cytryny.
Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńHm, bardzo kusząca opcja :)
OdpowiedzUsuńPyszne ;D Bez dwóch zdań :D
OdpowiedzUsuńAz mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTakich gołąbek to jeszcze nie jadłem. Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuń