Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

poniedziałek, 6 października 2014

Gołąbki winogronowe nadziewane w kwaśnym sosie

Czy gołąbki muszą być tylko z kapusty? Nie ! Te greckie, zawijane w liście winogron są również pyszne.

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub drobiowe)
25 większych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1/2 filiżanki orzeszków piniowych
1 drobno posiekana cebula
1/2 filiżanki masła
2 łyżki suszonej mięty
Sok z dwóch cytryn
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz



Przygotowanie:

Świeże liście z winogron, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Nasolić, odstawić na 3 minuty i dobrze wycisnąć. Mielone mięso wymieszać z cebulą, pieprzem, ryżem, natką pietruszki, orzeszkami piniowymi oraz z miętą.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy każdy tak jak tradycyjne gołąbki.
Układamy w rondlu, dodajemy masło i wodę, tak by je przykryła. Obciążamy żaroodpornym talerzem, żeby się nie rozwinęły podczas duszenia. Dusimy około 40 minut na średnim ogniu. Podajemy ciepłe, polane sokiem z cytryny.


7 komentarzy: