Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

środa, 22 stycznia 2014

Galaktoboureko

Zima w pełni, dni krótkie, człowiek ospały i ciężki.
Dla tych wszystkich co potrzebują kalorii i chcą pokonać zimowy letarg, publikujemy przepis na Galaktoboureko - boski deser powstały z  połączenia śmietanowego kremu oraz ciasta filo, polany złotym syropem z cytryny i pomarańczy.

Składniki:

Do ciasta :
6 filiżanek mleka
1-1/4 szklanki kaszki mannej
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki masła
0,5 kg Arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)
200 gram roztopionego masła

Do syropu :
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 -calowy kawałek skórki z cytryny
2 -calowy kawałek skórki pomarańczowej
Sok z 1/2 cytryny



Czas przygotowania : 45 minut

Czas pieczenia : 45 minut

Całkowity czas : 1 godzina , 30 minut

Przygotowanie:

W dużym rondlu podgrzewamy mleko na średnio dużym ogniu. Podgrzewamy aż do wrzenia . Dodajemy kaszę i mieszamy trzepaczką . Zmniejszamy temperaturę tak by mleko było ciepłe ale nie wrzało.
Za pomocą trzepaczki , ubijamy żółtka z cukrem . Ogrzane mleko dodajemy do ubitych jajek, a następnie całość przelewamy do garnka

Gotujemy na średnim ogniu , aż krem zacznie gęstnieć, ciągle mieszając .Kiedy krem zgęstnieje , zdejmujemy z ognia i mieszamy z ekstraktem z wanilii i masła .

Rozpakowujemy ciasto Phyllo 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni .

Używając pędzla do ciasta ,okrągłą lub prostokątną formę smarujemy masłem. Ciasto phyllo rozdzielamy na pół. Jedna połowa ciasta idzie na spód, a druga połowa idzie na górę. Każda pojedyncza warstwa ciasta powinna być wysmarowana masłem.
Na wyłożoną dolną połowę ciasta wylewamy krem i przykrywamy resztą ciasta. Ostatnią warstwę ciasta lekko spryskujemy wodą i nacinamy lekko w równe kwadraty (nacięcia nie powinny sięgać do samego kremu)

Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 30 - 40 min aż ciasto się zarumieni. 

Syrop:

Gotujemy wodę z cukrem i skórką z cytryny przez około 10 min. Wyjmujemy skórkę i dodajemy sok z cytryny. 
Gotowym schłodzonym syropem oblewamy schłodzone ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.


8 komentarzy:

  1. jak słodkie to dla mnie musi być dobre,

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam problem: ile to filiżanka, a ile w takim razie szklanka? Bo wg wskazówek z netu wychodzi, że to jest to samo, czyli ok. 250 ml.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wie Pani już może jak to jest z tą filiżanką? :-)

      Usuń
  3. wygląda smakowicie jak tylko znajdę czas wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką pojemność została przyjęta dla filiżanki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj wieczorem robiłam ciasto, jest świetne. Tylko syropu nie robiłam bo i tak jest słodkie. Będę jeszcze robić

    OdpowiedzUsuń