Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka santoryńska

W sałatce z bajkowej Santorini nie może zabraknąć tych produktów, z których słynie ta powulkaniczna wyspa, czyli: pomidory czereśniowe, dzikie kapary oraz liście dzikich kaparów. Danie szybkie i proste do przyrządzenia, idealne na upalne letnie dni.

Składniki:

- 200g pomidorów czereśniowych (jako zamiennika można wykorzystać koktajlowe)
- 1 ogórek
- 25 g dzikich kaparów z Santorini
- kilka liści dzikich kaparów z Santorini
- kilka filetów anchois
- kilka plastrów sera graviera, kefalograviera lub kefalotiri ( w zastępstwie twardy ser typu gruyere)
- oregano
- sól
- oliwia extra virgin



Przygotowanie:

1. Pomidorki pokroić na połówki. Ogórek pokroić w półksiężyce. Ułożyć na talerzu.

2. Dodać marynowane liście dzikich kaparów oraz dzikie kapary z Santorini.

3. Ułożyć anchois i pokroić bardzo cienko ser.
4. Posypać oregano i skropić oliwą. Ewentualnie przybrać kremem balsamicznym.

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Pani Gosi Dobrowolskiej z firmy Grecja dla Ciebie/Crete Adventure Team

1 komentarz: