Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

piątek, 3 października 2014

Youvetsi - grecki gulasz wołowy z makaronem

Dziś publikujemy pierwsze danie z 2 części listy 20 najpopularniejszych greckich przepiswów. Youvetsi - tradycyjny grecki gulasz, wykonany z jagnięciny lub wołowiny.  Prosty, sycący i idealny na jesienne i zimowe dni.

Składniki:

1 kg wołowiny (lub jagnięciny)
5 dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew
1/2 filiżanki oliwy lub masła
1/2 kg drobnego makaronu
starty ser żółty (najlepiej graviera)
pieprz i sól



Przygotowanie:

Rozporcjowaną wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pieprz, starte pomidory i marchew, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę. Podlewamy oliwą, wodą i pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż mięso będzie miękkie. Gdy już będzie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie. Solimy. Pieczemy jeszcze chwilę w średnio gorącym piekarniku do czasu aż makaron będzie miękki. Podajemy posypane startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z greckim winem wytrawnym :)

9 komentarzy:

  1. Świetny ten makaron. Jeszcze nigdy takiego nie widziałam. Gdzie można go kupić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba już wiem co mam jutro na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, zapowiada się wprost rewelacyjnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to na sylwestra :D Było naprawdę świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz to jest to co lubię. Trafiłeś w moje gusta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Chyba sam się zdecyduję to ugotować.

    OdpowiedzUsuń