Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

środa, 15 kwietnia 2015

Fassolakia Lathera - zielona fasola z oliwą i pomidorami

Witajcie,

Po długiej przerwie, wracamy do działania.
Dziś publikujemy prosty przepis na zieloną fasolę z oliwą i pomidorami, czyli Fassolakia Lathera.



Składniki:

0,5 kg zielonej fasoli
1 cebula
1/4 kubka oliwy
8 posiekanych pomidorów (świeżych lub z puszki)
1 duży posiekany ziemniak
1 pietruszka
sól/ pieprz

Przygotowanie.

Smażymy posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, pietruszkę i doprowadzamy do wrzenia. 
Dodajemy zieloną fasolę, ziemniak. Gotujemy pod przykryciem około godziny, do czasu aż wszystko zmięknie.
Prawda, że proste ?

15 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam fasolkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co kocham... w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smakowicie, pytanie tylko, czy jest to sycące?

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałem, że jest to bardzo dobre. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekko i zdrowo :) Właśnie takie dania uwielbiam najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę smacznie! Do tego jest zapewne mega zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda to na naprawdę zdrowe i pyszne danie. Oby więcej takich przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że zdrowa to jeszcze smaczna propozycja. Dzięki za ten wpis!

    OdpowiedzUsuń