Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

sobota, 14 września 2013

Baklawa

Uwaga!! Te ciasto uzależnia. Jest kuszące i słodkie.

Składniki:

1 kg ciasta francuskiego
1 kg drobno posiekanych migdałów
40 dkg masła
2 łyżeczki cynamonu
goździki

Do syropu:
2 kg cukru
6 szklanek wody
wanilia
sok z cytryny

Baklawa


Migdały mieszamy z cynamonem. Masło topimy, smarujemy nim trzy warstwy ciasta, układając go w formie. Czwartą i następne warstwy smarujmy masłem i migdałami zmieszanymi z cynamonem. Nadzienie migdałowe musimy tak podzielić, żeby cztery górne warstwy ciasta zostały posmarowane tylko masłem (tak jak dolne).
Wierzchnią warstwę obficie smarujemy masłem i nakrajamy delikatnie ciasto w małe romby. W każdym takim rombie zatapiamy jednego goździka. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku 60 minut. 
Wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią gotujemy około 10 minut, ciągle mieszając. Tak przygotowanym, letnim syropem, polewamy przestudzone ciasto.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli.

4 komentarze: