Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

piątek, 13 września 2013

Trójkąty serowe

Pyszne greckie sery zatopione w trójkącie z ciasta filo.

Składniki:

25 dkg sera feta
1/2 kg ciasta francuskiego
1 filiżanka tartego sera żółtego (kefalograwiera lub innego)
1 filiżanka masła
2 jajka
drobno posiekana natka z pietruszki, pieprz

Trójkąty serowe


Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy starty żółty ser, pokrojoną drobno natkę pietruszki, rozbite jajka, pieprz i mieszamy. Ciasto kroimy w paski o szerokości 6 cm, przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. 
Stopionym masłem smarujemy każdy pasek ciasta i nakładamy z jednej strony łyżeczkę farszu. Zawijamy pierożek aż do uzyskania trójkątnego kształtu. 
Foremkę smarujemy masłem, układamy gotowe trójkąciki i pieczemy w średnio gorącym piekarniku prze około 15 minut.

przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli

2 komentarze: