Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

piątek, 20 września 2013

Avolgemono

Tradycyjna zupa grecka, doceniania przez smakoszy z całego świata. Idealna na letnie dni i romantyczne wieczory.

6 szklanek bulionu drobiowego
2/3 szklanki białego ryżu
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
2 duże jajka
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu



Przygotowanie

Do zagotowanego bulionu dodaj ryż i gotuj około 20 min, do czasu aż ryż nie zmięknie. Do ubitych na pianę jajek dodaj sok z cytryny oraz 2 szklanki zagotowanego bulionu, cały czas nie przerywając ubijania.
Garnek z bulionem zdejmij z ognia i po minucie dodaje do niego ubitą masę jajeczno-cytrynową. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj ciepłą lub schłodzoną.

3 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam tę zupę. Jeszcze lepsza z kurczaka zamiast z bulionu. Trochę dłużej się gotuje ale warto. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za bezcenną wskazówkę :-) Następnym spróbuje zupki z prawdziwego kurczaczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń