Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

czwartek, 16 kwietnia 2015

Melomakarona - miodowe ciasteczka z orzechami

Lubicie greckie słodycze? Dla mnie nie ma nic lepszego niż greckie ciasta i desery.
Dziś przepis na melomakarona - miodowe ciasteczka z orzechami.

Składniki na ciasto:

1 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanka cukru
skórka z pomarańczy
1/4 szklanka brandy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
7 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych orzechów
cynamon do posypania

Składniki na syrop:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki wody
1 laska cynamonu
1 łyżeczka soku cytrynowego
3-4 goździki


Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj skórkę pomarańczy z cukrem, uciskając skórkę tak by dokładnie wymieszać ją z cukrem.
Mikserem elektrycznym wymieszaj oliwę z wcześniej wymieszaną skórką pomarańczową z cukrem.
W osobnej misce wymieszaj kubek mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj sok pomarańczowy, brandy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciągle mieszając, dodawaj powoli resztę mąki, tak by utworzyć jednorodne ciasto. Z zmiksowanego ciasta uformuj ciastka wielkości orzecha włoskiego lub małego jajka. Uformowane ciastkaa połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Każde ciastko dociśnij widelcem, tak by powstał wzór kratki.
Ciastka wstaw do piekarnika na 25- 30 minut, do czasu aż zbrązowieją.


Gdy ciastka będą w piekarniku zacznij przygotowywać syrop.
W rondelku wymieszaj miód, cukier, wodę, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Mieszaninę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Usuń laskę cynamonu, goździki oraz skórkę z cytryny i wymieszaj.


Umieść orzechy w płytkim talerzu. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zanurz je w przygotowanym syropie, tak aby wchłonęły syrop ze wszystkim stron. 


Widelcem lub małą łopatką, wyjmij ciasteczka z syropu i umieść na półmisku lub talerzu. Dociśnij orzechy do górnej warstwy ciasteczek i posyp cynamonem. Smacznego :)


32 komentarze:

  1. Przepis wypróbowany, wyszły idealne i wszystkim smakowały. Coś czuję, że w te święta melomakarona zastąpią pierniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas tez wyszły przepyszne :-) Idealne ciasteczka na zimę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim greckie melomakarona nie sa okragle,z krateczka na wierzchu,tylko maja zawsze ksztalt owalny,posypane orzechami i sezamem.Poza tym cynamon daje sie do ciasta,jak rowniez mielone gozdziki(w Polsce czasami dostepne w Lidlu).Nie wiem kto jest autorem tego przepisu ale nie jest on rzetelny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, przy najbliższej okazji zrobię je razem z mężem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka prezentują się uroczo, jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mogę Ci powiedzieć, że smakują rewelacyjnie :D

      Usuń
  7. Dziś to z cąłą pewnością przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszność to mało powiedziane :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Już zrobiłam i wyszło niesamowicie .... oj rodzina się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba wiem co będę robić wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh pyszności! Całe szczęście, że po świętach została mi skórka pomarańczowa zasypana cukrem!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam miód w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne to jest. Wyszło mi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy czegoś takiego nie jadłem. Aż mi apetyt to zrobiło.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam miodek w każdej postaci. Na pewno mi zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny świetny przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wyglądają takie ciasteczka. Coś czuję, że idealnie nadają się na zimne wieczory.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich ciasteczek jeszcze nie jadłem. Może spróbuję je zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszą być naprawdę dobre! Chyba sam się na nie zdecyduje. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam miodowe ciastka! Na pewno się zdecyduję na Twój przepis w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń