Dziś publikujemy pierwsze danie z 2 części listy 20 najpopularniejszych greckich przepiswów. Youvetsi - tradycyjny grecki gulasz, wykonany z jagnięciny lub wołowiny. Prosty, sycący i idealny na jesienne i zimowe dni.
Składniki:
1 kg wołowiny (lub jagnięciny)
5 dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew
1/2 filiżanki oliwy lub masła
1/2 kg drobnego makaronu
starty ser żółty (najlepiej graviera)
pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozporcjowaną wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pieprz, starte pomidory i marchew, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę. Podlewamy oliwą, wodą i pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż mięso będzie miękkie. Gdy już będzie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie. Solimy. Pieczemy jeszcze chwilę w średnio gorącym piekarniku do czasu aż makaron będzie miękki. Podajemy posypane startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z greckim winem wytrawnym :)
Świetny ten makaron. Jeszcze nigdy takiego nie widziałam. Gdzie można go kupić?
OdpowiedzUsuńW Albanii :-)
UsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńChyba już wiem co mam jutro na obiad ;D
OdpowiedzUsuńFakt, zapowiada się wprost rewelacyjnie ;D
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba tego spróbować :D
UsuńZrobiłam to na sylwestra :D Było naprawdę świetne ;)
OdpowiedzUsuńGulasz to jest to co lubię. Trafiłeś w moje gusta.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Chyba sam się zdecyduję to ugotować.
OdpowiedzUsuń