Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Pieczone plastry rybne

Lubię jedynie ryby smażone kiedy są już gotowe i podane na talerzu. Jak ognia unikam smażenia ryb. Zawsze przy tym robię dużo bałaganu, wyciągam wiele misek i talerzy. Cała kuchnia musi być wtedy tylko dla mnie.
Dla wszystkich dla których ryba smażona jest takim samym problem jak dla mnie, chciałbym przedstawić grecki przepis na pieczone plastry rybne. To jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Tak prosty, że danie może stworzyć po prostu każdy. Wszystko prosto, łatwo i bez bałaganu.

Porcja dla 4 osób

Składniki:
1 kg ryb morskich
1 kg ziemniaków
1 i 1/2 filiżanki oliwy
2 cytryny
sól, pieprz i oregano

Umyte ryby kroimy w grube plastry. Obrane ziemniaki kroimy w podłużne plastry. Rybę układamy na środku brytfanki, a w około układamy ziemniaki. Solimy, dodajemy pieprz i oregano. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i 1 i 1/2 filiżanki oliwy. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około godzinę.

Autor przepisu - Sofia Souli

0 komentarze:

Prześlij komentarz