Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Placek orzechowy - karydopita

Nie wyobrażam sobie obiadu i kolacji bez deseru. Gdy nie zjem czegoś słodkiego czuje, że coś mi wtedy brakuje. W kuchni greckiej przepisy na słodkości są po prostu fenomenalne. Nic dodać, nic ująć - po prostu palce lizać. 
Dziś prosty i łatwy przepis na placek orzechowy - karydopita. 

Składniki:
2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
1 filiżanka cukru
1 filiżanka mleka
1/2 filiżanki masła
1 i 1/2 filiżanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki koniaku
cynamon, starte goździki

Składniki na syrop:
3 filiżanki cukru
2 filiżanki wody
1 łyżeczka soku cytrynowego

Cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka. Dolewamy mleko, orzechy wymieszane z goździkami i cynamonem, sodę rozpuszczoną w koniaku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszkamy dokładnie. Przygotowane ciasto wylewamy do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy około godziny w gorącym piekarniku. Po godzinie zmniejszamy temperaturę. Przygotowujemy syrop i jeszcze ciepłe ciasto polewamy nim.

przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia Souli

0 komentarze:

Prześlij komentarz