Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.

czwartek, 23 stycznia 2014

Fasolada - zupa fasolowa

Musisz zjeść coś ciepłego bo zimno jest - tak zawsze mówi moja babcia. Chyba skądś to znacie :)
Dziś więc publikujemy idealny przepis na danie które Was rozgrzeje - zupę fasolową. Przepis na danie proste, smaczne i pożywne.

Składniki:
1/2 kg suchej fasoli (średniej wielkości)
4 średnie marchewki
2 cebule pokrojone w krążki
1 i 1/2 filiżanki soku pomidorowego
1 i 1/2 filiżanki oliwy
sól, pieprz, pęczek natki selera


przygotowanie:

Fasolę moczymy w wodzie przez 24 godziny. Po wymoczeniu, fasolę gotujemy i pierwszą wodę odlewamy.
Fasolę uzupełniamy świeżą wodą, dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy oraz oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż fasola nie zmięknie. 

6 komentarzy:

  1. dokładnie, super blog i pomysł z tymi greckimi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie rzeczy, super rozgrzewają w zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupa jest wspaniała na każdą porę roku, a ponieważ ostatnio aura nas nie rozpieszcza, postanowiłem przygotować tą zupę. Trochę zmieniłem i dodałem sok pomidorowy pikantny z Pińczowa. Zupa stała się bardziej pikantna, polecam spróbować. Pozdrawiam Jurek.

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń